Inte dyrare att reparera än köpa ny

Vårt elektronikskrot är ett växande problem i världen och det finns många eldsjälar därute som vill medvetandegöra oss på olika sätt. Men att reparera en iPhone tänker de flesta är dyrt, och då kan man lika gärna köpa en ny. Vi provar att tänka om en gång till, är det verkligen dyrare att reparera än att köpa en ny? Inte om planeten jorden får bestämma.

Det är många som tror att det är dyrare än vad det är att reparera en krossad skärm på sin smartphone. Till viss del stämmer det att det kostar en del pengar, men är det verkligen billigare att köpa en ny? Nej, det är det oftast inte. En del klagar på svårtillgänglighet eller att det skulle ta för lång tid, men en iPhone reparation i Umeå går hur snabbt som helst. Och vad sparar du in? Både pengar och naturresurser, en självklart bra deal.

Reparera istället för att köpa nytt

Det är inte några enkla material som finns i våra smartphones. Faktum är att de både är miljöfarliga och dyrbara, och att kasta sin telefon på skroten bara för att skärmen är trasig och man hellre vill köpa en ny är inte ett dugg ekonomiskt hållbart. Det är en vanlig fördom att det kostar mer att reparera än att köpa en ny, vilket inte är sant. Sverige är förhållandevis bra på att lämna in elektronik för återvinning, men vi köper också alldeles för mycket nya prylar enligt Naturvårdsverket.

Apple arbetar för att jobba mer med återvunnet material, och visst är det goda nyheter. Men det är fortfarande så att vi måste ändra på vårt sätt att ta hand om våra prylar. Köper du en ny telefon, sikta på en så lång livslängd som möjligt. Detta kan du göra för att öka livslängden på din elektronik:

  • Köp tillhörande skydd
  • Uppgradera systemen den föreslår
  • Reparera om den är trasig
  • Håll den ren
  • Ladda den klokt
  • Rensa bland appar och cache

Följer du de enkla reglerna spar du både på dina pengar och på miljön. Tillsammans kan vi få det att funka!