Macens fördelar över PC

Idag är det ingen större skillnad i funktionalitet mellan en Mac och en PC. Det mesta som går att göra på den ena går att göra även på den andra. Såvida det inte handlar om spel, där Mac ligger sorgligt mycket efter, är det numera en fråga om tycke och smak. Men det finns faktiskt några områden där Mac definitivt är bättre.

Apple står inte bara bakom hårdvaran utan även operativsystemet, vilket inte är fallet när det gäller PC-datorer. Detta gör att samspelet mellan mjuk- och hårdvara för det mesta fungerar bättre. Det är detta tätare samspel som möjliggör flera av de punkter som nu följer.

Trackpad eller mus

Med en Trackpad (på laptop) eller Magic Mouse kan man ställa in ett flertal rörelser och koppla dessa till kommandon utan några ytterligare program. Stödet för att exempelvis växla mellan sidor genom att svepa med fingret i sidled finns inbyggt i OSx.

Högupplösta skärmdumpar

Att göra en skärmdump i Windows är numera ganska enkelt. Det är dock inte lika enkelt som på en Mac, där det t.o.m. finns ett kortkommando för att ta skärmdumpar av såväl hela som en del av skärmen. Dessutom kan man ställa in skärmdumparnas egenskaper, direkt i operativsystemet. Därmed blir det enkelt att ta fram högupplösta bilder.

Förhandsgranskning av .psd-filer

OSx har stöd för ett stort antal filtyper, däribland Photoshops .psd-filer. Det behövs inget speciellt program för att förhandsgranska dem, utan detta är inbyggt i Apples program för förhandsvisning av bilder. Vill man däremot redigera bilderna krävs speciella program.

Skärminspelning

Alla Macar har programmet Quicktime förinstallerat. För att spela in vad som sker på skärmen räcker det med att klicka på Arkiv och sedan ”Ny skärminspelning”. Oerhört smidigt om man behöver visa någon, som befinner sig på annan ort, hur man utför en specifik uppgift på datorn.

Högre säkerhet

Eftersom OSx baseras på Unix finns det färre säkerhetshål i det än i Windows. Det är dessutom möjligt att skapa lösenordskyddade filer av mappar genom att använda ”Ny” och sedan ”Skivavbild från mapp…” i Arkiv-menyn.